Translate

Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023

European Day of Languages 2023 - Postcard exchange



Η Δ' Τάξη συμμετείχε σε ένα παιδαγωγικό έργο eTwinning με τίτλο “European Day of Languages 2023 - Postcard exchange” («Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών 2023 - Ανταλλαγή καρτ ποστάλ»), που διήρκησε από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Οκτώβριο 2023.

Λίγα λόγια για το έργο μας: Η 26η Σεπτεμβρίου είναι ημέρα αφιερωμένη στον εορτασμό των γλωσσών. Οι γλώσσες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, που οφείλουμε να διαφυλάξουμε, να καλλιεργήσουμε και να αναδείξουμε. Χρησιμεύουν ως γέφυρες επικοινωνίας με άλλους πολιτισμούς, προάγοντας την αμοιβαία κατανόηση, την αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή και διευκολύνουν την πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες.

Σε αυτό το σύντομο έργο ανταλλάξαμε καρτ ποστάλ και γράμματα με συνομήλικα παιδιά από άλλα σχολεία της Ευρώπης. Στο έργο συμμετείχαν, εκτός από το 18ο Δημοτικό, ένα ακόμα σχολείο της Αθήνας, ένα σχολείο από την Ιταλία, ένα από τη Γαλλία, δύο από τη Ρουμανία, δύο από την Πολωνία, δύο από τη Σλοβακία, ένα από τη Σερβία και ένα από την Τουρκία. Ο σκοπός μας ήταν να ανταλλάξουμε ευχές στα Αγγλικά και στη γλώσσα μας ο καθένας και να παρουσιάσουμε το σχολείο μας και την πόλη μας. Πραγματοποιήσαμε μια διαδικτυακή συνάντηση με το σχολείο της Γαλλίας για να γνωριστούμε καλύτερα.

Για τις ανάγκες του έργου, χρησιμοποιήσαμε την ασφαλή πλατφόρμα Twinspace του eTwinning. Για να παρουσιάσουμε τη δουλειά μας, χρησιμοποιήσαμε και άλλα εργαλεία όπως βίντεο, ζωγραφίσαμε λογότυπα και σημαίες, φτιάξαμε ένα μίνι λεξικό με βασικές εκφράσεις στις γλώσσες των σχολείων που συμμετείχαν και στα Αγγλικά, ανταλλάξαμε πληροφορίες και υλικό με τα άλλα σχολεία και φυσικά στείλαμε και λάβαμε γράμματα και κάρτες μέσω ταχυδρομείου τις οποίες εκθέσαμε για όλους σε εσωτερικό τοίχο του σχολείου.

Μερικά από τα οφέλη για τους μικρούς μαθητές μας που ήταν η πρώτη τους φορά που συμμετείχαν σε συνεργατικό ευρωπαϊκό έργο: έμαθαν για τη σημασία της εκμάθησης ξένων γλωσσών και την ποικιλία των ευρωπαϊκών γλωσσών, γνώρισαν έστω και για λίγο άλλους πολιτισμούς, παρακινήθηκαν να χρησιμοποιήσουν τα Αγγλικά που μαθαίνουν για να επικοινωνήσουν με συνομηλίκους τους που δε μιλάνε Ελληνικά βελτιώνοντας έτσι και τη γλωσσική τους ευχέρεια στα Αγγλικά καθώς και τις κοινωνικές τους δεξιότητες.

Περισσότερα στο δημόσιο χώρο του Twinspace...


 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου